Veluwse bavette-rollade 

De bavette (ook wel vanglap of vinkelap genoemd) is een ware Veluwse delicatesse. Dit magere stuk Angus vlees is afkomstig uit de lende en wordt met recht 'werkvlees' genoemd. Een bavette is iets stugger, maar nog smaakvoller dan bijvoorbeeld een biefstuk. 

De bavette is relatief eenvoudig te bereiden op de barbecue, omdat het een dun en groot stuk vlees is. Het leent zich daarom ook perfect om te rollen tot zomer-rollade: een overheerlijke twist op de traditionele gegrilde bavette. En het voordeel is; met één stuk vlees ben je direct klaar voor 4-8 personen. 

Recept voor zomerse rollade van bavette

Stappenplan 

1. Haal de bavette op tijd uit de koeling en laat deze op kamertemperatuur komen (ca. 1 á 2 uur voor bereiding). Haal 'm een halfuurtje voor grillen alvast uit de verpakking, zodat het vlees kan 'ademen'. 

2. Steek de BBQ aan (het liefst houtskool) en breng deze naar een temperatuur van ongeveer 200°C.

3. Voor het grillen van de bavette gaan we een kruidenolie maken. Snijd daarvoor de knoflook en rozemarijn fijn en meng deze met olijfolie. 

4. Voor de vulling van de bavette-rollade maken we zelf een overheerlijke pesto. Rooster de pijnboompitten voorzichtig goudbruin (ook dat kan op de barbecue!). Maal ze vervolgens samen met knoflook, basilicum, parmezaanse kaas en olijfolie in een vijzel of keukenmachine tot een mooie, grove pesto. Voeg naar smaak peper en zout toe.

5. Check de bavette op eventuele dikke vliezen en verwijder deze waar nodig. 'Vlinder' de bavette zorgvuldig open totdat deze gelijkmatig qua dikte is (plet eventuele dikke delen met een vleeshamer of zware koekenpan).

6. Verdeel de eigengemaakte pesto gelijkmatig over de bavette. Rol hem vervolgens op tot een rollade en bind hem vast met rollade/slagerstouw.

7. Nu gaat het echte werk beginnen: het grillen van de bavette! Bestrijk de buitenkant van je rollade met de kruidenolie en leg hem vervolgens op de barbecue voor indirecte garing. Gaar hem tot een kerntemperatuur van 53-57 °C. Bestrijk hem tussentijds regelmatig opnieuw met de kruidenolie.

8. Zodra de kerntemperatuur is bereikt, haal je de rollade van de barbecue. Bestrooi 'm met zout en peper en pak 'm in in aluminiumfolie. 

9. Na zo'n 10 minuten rusten is je bavette-rollade klaar om te serveren. Snijd hem in mooie plakken en serveer met bijvoorbeeld een frisse pastasalade en eigen gemaakt chimichurri. 

10. 'Onmundig' genieten maar! 

   

  Ingrediënten 


  Bavette:

  • 1 bavette van Veluwse Oorsprong
  • peper en zout

  Kruidenolie:

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 eetlepels olijfolie

  Pesto:

  • 150 gr pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 bosjes basilicum (30 gr)
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 100 ml olijfolie

  Bestel direct hier jouw bavette

  Delicatesse

  Bavette

  € 24,95
  Delicatesse

  Bavette

  € 24,95

  De bavette (ook wel vanglap of vinkelap genoemd) is een ware Veluwse delicatesse. Dit magere stuk Angus vlees is afkomstig uit de lende en wordt met recht 'werkvlees' genoemd. Een bavette is iets stugger en daardoor nog smaakvoller dan bijvoorbeeld een biefstuk.